Avoimet pestit
Täältä löydät lippukuntamme avoimet vapaaehtoispestit sen mukaisesti miten niitä ilmestyy.
Pesteihin voi hakea ottamalla suoraan yhteyttä pestikuvauksessa mainittuun henkilöön tai vaihtoehtoisesti laittamalla sähköpostia Mavan sähköpostiin, mastonvartijat1982(a)gmail.com tai olemalla yhteydessä Mavan pestijohtiin Anna Syrjäseen, annalinnea.syrjanen(a)gmail.com tai Katja Saarelaan, katja.saarela(a)gmail.com. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan pestistä ja ajatuksistasi tarkemmin. Pestejä voidaan usein tarvittaessa räätälöidä tai pestin voi myös aloittaa yhdessä parin kanssa. Jos sinua kiinnostaa jokin muu homma, jota tässä listassa ei ole mainittu, ota yhteyttä pestijohtajiin, niin varmasti löydämme sinulle sopivan tehtävän!
Vartionjohtaja toimii parinsa kanssa tarpojavartion johtajana ikäkauden ajan. Meillä Mastonvartijoissa tarpojaikäkausi kestää lähtökohtaisesti 2,5 vuotta.
Vartionjohtajan tehtäviin kuuluu:
– Suunnitella ja toteuttaa tarpojien kokoukset partio-ohjelman mukaisesti.
– Suunnitella ja järjestää vartion omat retket.
– Osallistua ja olla mukana järjestämässä tarpojaikäkauden/ lippukunnan yhteisiä retkiä ja tapahtumia, joihin vartioni osallistuu.
– Huolehtia, että vartiollani on mahdollisuus osallistua koko ikäkauden tarpojatapahtuma KITTiin.
– Innostaa tarpojia osallistumaan alueen, piirin ja Suomen Partiolaisten tapahtumiin ja auttaa ilmoittautumisissa.
– Pitää yhteyttä tarpojien vanhempiin.
– Tiedottaa tarpojia tulevista tapahtumista.
– Pitää kirjaa tarpojien osallistumisista kokouksiin ja tapahtumiin.
– Huolehtia tarpojien fyysisestä ja psyykkisestä turvallisuudesta Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeiden mukaisesti.
– Toimia roolimallina eri tilanteissa.
– Huolehtia, että tarpojatoimintaa tuetaan lippukunnassa.
Aikatarve: Viikottaiset kokoukset ja niiden suunnittelu. Ryhmän oma retki noin kaksi kertaa vuodessa ja osallistuminen lippukunnan retkille. Kouluttautuminen ryhmänohjaajakurssi ROKilla, Ensiapu 1 ja Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutus.
Kenelle: Vaeltaja tai aikuinen
Pestin kesto: Suositeltu 2,5 vuotta
Pestin aloitus: 1.1.2025
Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo & Paavo Nissinen
Lippukunnanjohtaja on yhdistyksen puheenjohtaja, joka on vastuussa lippukunnan toiminnasta ja sen johtamisesta. Lippukunnanjohtaja toimii hallituksen puheenjohtajana ja on osa Mavan johtokuusikkoa yhdessä lippukunnanjohtajan apulaisen, ohjelmajohtajien ja pestijohtajien kanssa. Lippukunnanjohtaja valitaan vuosittain Mavan syyskokouksessa. Lippukunnanjohtajan pestiin saa asettua ehdolle 18 vuotta täyttänyt mavalainen.
Lippukunnanjohtajan tehtäviin kuuluu:
– Lippukunnan hallinnollinen johtaminen
– Johtaa lippukunnan toiminnan kokonaisuutta
– Toimia hallituksen puheenjohtajana; kutsua kokous koolle ja johtaa asioiden käsittelyä
– Huolehtia tehtävien jakamisesta hallituksen kanssa
– Toimia lippukunnan edustajana ja nimenkirjoittajana
– Lippukunnan viestinnän johtaminen
– Vastaa lippukunnan sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä (hallitus, johtajisto, vanhemmat, sidosryhmät, potentiaaliset jäsenet)
– Lippukunnan taloudesta ja omaisuudesta huolehtiminen
– Avustuksien haku ja raportointi
– Talousarvion luominen yhdessä rahastonhoitajan ja hallituksen kanssa sekä talousarvion toteutumisen seuranta
– Lippukunnan yhteistyötahojen kanssa toimiminen
– Yhteydenpito lippukunnan sidosryhmiin (piiri, seurakunta, Espoon kaupunki, Latokaski-seura)
– Vuosittaisten osallistujatilastojen toimittaminen kaupungille ja seurakunnalle
– Aluetapaamisiin osallistuminen ja muu yhteistyö ELLIn lippukuntien kanssa
– Lippukunnan toiminnan kehittäminen
– Lippukunnan toiminnan suunnittelun ja arvioinnin johtaminen (toimintasuunnitelma, toimintakertomus, pidemmän tähtäimen suunnitelmat kuten Haaveiden Lippukunta -työkalu)
– Huolehtii vuosiselosteen täyttämisestä
– Toiminnan turvallisuudesta huolehtiminen
– On mukana ratkomassa lippukunnan ongelmatilanteita
– Vastaa, että lippukunnassa noudatetaan Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeita
Aikatarve: Hallituksen ja johtokuusikon kokoukset kummatkin noin kerran kuussa. Kokousten välillä omien vastuualueiden hoitamista sekä osallistuminen esim. ELLIn aluetapaamisiin. Erityisesti helmi-maaliskuussa aikaa vie kevätkokouksen valmistelu ja kaupungin avustuksen haku sekä loka-marraskuussa syyskokouksen valmistelu.
Kenelle: Vaeltaja tai aikuinen
Pestin kesto: Suositeltu kesto 2-6 vuotta
Pestin aloitus: 1.1.2025
Pestaaja: Hannamari ”Hansu” Haikonen
Hallitustyöskentelyssä pääset näkemään lippukunnan toimintaa uudesta näkökulmasta. Hallituksen jäsenenä toimiessa opit yhdistystoiminnasta, saat kokonaiskäsityksen siitä, mitä kaikkea 270-henkisen lippukunnassamme tapahtuu sekä pääset työskentelemään tiiviissä ja mukavassa porukassa. Hallituspesti on oiva kanava vaikuttaa lippukunnan toimintaan!
Hallituksen jäsenet perehdytetään vuoden alussa hallituksen järjestäytyessä. Käymme läpi mm. hallituksen vuosikelloa ja erilaisia vuoden aikana työstettäviä dokumentteja. Aikaisempaa kokemusta ja tietämystä hallitustyöskentelystä ei tarvita, vaan Mavan hallitukseen saa tulla oppimaan ja ihmettelemään. Hallituksen jäsenelle tärkeintä on avoin mieli ja kiinnostus uuden oppimista kohtaan!
Hallituksen jäsenen tehtäviin kuuluu:
– Osallistua hallituksen kokouksiin noin kerran kuukaudessa
– Työstää erilaisia yhdistystoimintaan liittyviä dokumentteja yhdessä hallituksen ja johtokuusikon kanssa (mm. toimintasuunnitelma ja toimintakertomus)
– Hoitaa omaa hallituspestiään (esim. ikäkauden vastuuhenkilö, kalusto- ja kolovastaava, tapahtumavastaava)
– Osallistua lippukunnan viestintään kirjoittamalla juttuja uutiskirjeisiin
Aikatarve: Kokoukset noin kerran kuukaudessa. Kokousten välillä omien vastuualueiden hoitamista joustavasti omien aikataulujen mukaan. Kokousten lisäksi hallitus järjestäytyy vuoden alussa hallitusviikonlopussa ja kokoontuu vuoden aikana kerran tai pari johtokuusikon kanssa.
Kenelle: 15-vuotiaasta ylöspäin. Samoaja, vaeltaja, aikuinen!
Pestin kesto: 1 vuosi
Pestin aloitus: 1.1.2025 (hallituksen järjestäytymisviikonloppu järjestetään 10./11.-12.1.2025)
Pestaaja: Hannamari ”Hansu” Haikonen / 044 219 8729 / hannamari.haikonen(a)gmail.com
Ikäkausivastaava toimii lippukunnassa ikäkaudesta riippuen akeloiden, sampojen tai vartionjohtajien ja luotsien tukena. Hän varmistaa, että ohjelma on suunniteltua, laadukasta ja noudattaa ikäkauden partio-ohjelmaa. Ikäkausivastaavan tehtävänä on myös infota ryhmänjohtajia sekä ikäkauden omista että lippukunnan yhteisistä tapahtumista.
Ikäkausivastaava on helposti lähestyttävä vaeltaja tai aikuinen, joka pitää aktiivisesti yhteyttä ryhmänjohtajiin. Hän tukee tarvittaessa ohjelman ja retkien suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta EI ole yksi vartion johtajista vaan toimii nimenomaan johtajien taustatukena. Yhteistyössä ryhmänjohtajien ja muiden ikäkausivastaavien kanssa ikäkausivastaava auttaa myös ikäkausisiirtymien suunnittelussa ja toteutuksessa.
Apua omaan pestiinsä ikäkausivastaava saa ohjelmajohtajilta ja muilta ikäkausivastaavilta. Lisäksi myös lippukunnan turva-aikuiset auttavat mielellään.
Aikatarve: Pestiä tehdään viikoittain, mutta viikoittaiset tehtävät ovat tyypillisesti vain kuulumisten kyselyä ja tiedon välittämistä (WhatsApp, sähköposti, puhelut). Tapaamisia tarpeen mukaan (vähintään kerran kuukaudessa).
Pestin kesto: vähintään 1 vuosi
Pestin aloitus: Mieluiten uuden partiokauden alussa eli elokuussa, mutta tarvittaessa pestissä voi aloittaa myös kesken kauden
Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo & Paavo Nissinen
Tässä pestissä pääset puhumaan hyvää selän takana ja juonimaan yllätyksiä!
Mava on täynnä huippuja partiolaisia, jotka ansaitsevat kiitosta toiminnastaan ja partiomaisesta asenteestaan. Siksi me halutaan hakea mavalaisille myös entistä enemmän ansiomerkkejä! Saataisiinko susta meidän tiimiin yksi pää lisää ideoimaan hakemuksia?
Ansiomerkkejä haetaan vuosittain Kuksan kautta neljässä erässä: tammikuussa, huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa. Merkkien saajia on laidasta laitaan, vasta lippukuntaan liittyneestä sudarista aina kokeneisiin partiokonkareihin, joten hakemukset ovat myös hyvin eri laajuisia. Lupaan, että jokainen meistä tuntee mavalaisen, jota voisi muistaa merkillä ja osaisi kirjoittaa tästä tyypistä muutaman kauniin sanan! Koko lippukunnan väkeä ei tarvitse tuntea kuin omia taskujaan.
Myöskään aiempaa tietotaitoa ansiomerkkijärjestelmästä tai Kuksan käytöstä ei vaadita, vaan jeesiä ja perehdytystä on tarjolla ja hommia tehdään tiiminä. Kylmiltään ei tarvitse kokonaista hakemusta osata kirjoittaa, vaan voit hyvin esimerkiksi naputella valmiita hakemuksia Kuksaan, täydentää muiden aloittamia hakemuksia tai osallistua yhteiseen ideointiin siitä, kelle merkkejä haettaisiin ja millä perusteilla. Samalla pääset oppimaan koko ajan lisää ansiomerkkimaailmasta ja hyvän hakemuksen muotoilusta! Pesti antaa myös tekijälleen usein rutkasti hyvää mieltä, kun yhdessä kirjoitettu anomus hyväksytään ja merkin saaja päästään yllättämään ja tuomaan hymy hänen kasvoilleen. 🙂
Aikatarve: Pesti ei vaadi aikaasi joka viikko tai edes joka kuukausi, vaan hommia tehdään lähinnä neljän vuosittaisen ansiomerkkihaun ympärillä aina parin viikon mittaan. Työmäärä riippuu paljon siitä, paljonko innostut hakemuksia ideoimaan ja kirjoittamaan!
Kenelle: Samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, joka haluaa ilahduttaa muita ja järjestää yllätyksiä! 🙂 Aiempaa osaamista ansiomerkeistä ei vaadita, me jeesataan kyllä. Eikä haittaa, vaikka asuisit kauempana – hommat hoituvat myös etänä!
Pestin kesto: Sulle sopiva ajanjakso, mieluiten kuitenkin vuosi tai enemmän
Pestin aloitus: Vaikka heti!
Pestaaja: Pestijohtaja Anna Syrjänen, annalinnea.syrjanen(at)gmail.com