Avoimet pestit

Täältä löydät lippukuntamme avoimet vapaaehtoispestit sen mukaisesti miten niitä ilmestyy.

Pesteihin voi hakea ottamalla suoraan yhteyttä pestikuvauksessa mainittuun henkilöön tai vaihtoehtoisesti laittamalla sähköpostia Mavan sähköpostiin, mastonvartijat1982(a)gmail.com tai olemalla yhteydessä Mavan pestijohtiin Anna Syrjäseen, annalinnea.syrjanen(a)gmail.com tai Katja Saarelaan, katja.saarela(a)gmail.com. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan pestistä ja ajatuksistasi tarkemmin. Pestejä voidaan usein tarvittaessa räätälöidä tai pestin voi myös aloittaa yhdessä parin kanssa. Jos sinua kiinnostaa jokin muu homma, jota tässä listassa ei ole mainittu, ota yhteyttä pestijohtajiin, niin varmasti löydämme sinulle sopivan tehtävän!

Tarkemman kuvauksen pestin sisällöstä löydät Akelan pestikuvauksesta

Lippukunnassamme aloittaa syksyllä 2025 1-2 uutta sudenpentulaumaa (= ekaluokkalaisten partioryhmää) ja nyt etsimme laumoille akeloita eli sudenpentujen ryhmänvetäjiä viikkotoimintaan. Jokaisessa sudenpentulaumassa toimii 2-4 akelaa, joten hommaa ei missään tapauksessa tarvitse tehdä yksin. Lauman kokoukset pidetään arki-iltaisin 18-19.30 Kantokasken koululla. Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta. Sudenpentuohjelmasta voit lukea lisää www.partio-ohjelma.fi 

Akelan pestissä mahdollistat noin 12 lapsen viikottaisen harrastuksen alueellamme. Partio kasvattaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi yhteisössään. Partio on harrastus myös aikuiselle ja tehtävässäsi pääset oppimaan johtamisesta, lasten kanssa toimimisesta ja kasvattamisesta, luonnossa toimisesta sekä tekemään yhdessä meidän mahtavan porukan kanssa.

Pestiin on tarjolla koulutusta. Aluksi saat perehdytyksen lippukunnan toimintaan pestaajaltasi, myös muut kokeneemmat akelat toimivat tukenasi. Suosittelemme myös osallistumista Tervetuloa partioon -kurssille sekä viikonlopun mittaiselle akelakurssille, joka perehdyttää sinut 7–9-vuotiaiden sudenpentujen ohjaamiseen ja kasvattamiseen.

Aikatarve:  2-3 tuntia/vko kokemuksesta riippuen. Tämän lisäksi sudenpentulaumat osallistuvat kisoihin, taphtumiin, retkille ja leireille. Näihin menee suunnittelukokousten lisäksi aikaa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle: vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita

Pestin kesto: 3 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voi sopia

Pestin aloitus: elokuu 2025

Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo ja Paavo Nissinen

Tarkemman kuvauksen pestin sisällöstä löydän Sampon pestikuvauksesta

Syksyllä lippukunnassamme aloittaa yksi uusi seikkailijajoukkue, jolle etsimme vähintään kahta sampoa, eli seikkailijoiden ryhmänvetäjää. Ryhmässä on aloittamassa neljä nuorta samoajaikäistä ryhmänjohtajaa, joille etsimme aikuista tukea. Seikkailijaohjelmasta voit lukea lisää www.partio-ohjelma.fi 

Sampon pestissä mahdollistat noin 10-15 lapsen viikoittaisen harrastuksen alueellamme. Partio kasvattaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi yhteisössään. Partio on harrastus myös aikuiselle ja tehtävässäsi pääset oppimaan johtamisesta, lasten kanssa toimimisesta ja kasvattamisesta, luonnossa toimisesta sekä tekemään yhdessä meidän mahtavan porukan kanssa.  

Aikatarve:  2-3 tuntia/vko kokemuksesta riippuen. Tämän lisäksi seikkailijajoukkueet osallistuvat kisoihin/taphtumiin/retkille ja leireille. Näihin menee suunnittelukokousten lisäksi aikaa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle: vaeltajalle tai aikuiselle

Pestin kesto: 2,5 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voi sopia

Pestin aloitus: elokuu 2025

Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo ja Paavo Nissinen

Tarkemman kuvauksen pestin sisällöstä löydät Samoajaluotsin pestikuvauksesta

Mavassa aloittaa syksyllä 2025 uusi samoajavartio, jolle etsitään tällä hetkellä luotsia.

Samoajaluotsi auttaa samoajien ikäkausivastaavaa (ikäva) huolehtimaan siitä, että samoajatoiminta on partio-ohjelman mukaista. Samoajat ovat 15–17-vuotiaita nuoria. Samoajavartiossa toimii vertaisjohtaja, joka vastaa toiminnan suunnittelusta ja toteutumisesta. Yhdessä ikävan kanssa samoajaluotsit tukevat samoajia lippukunnassa ja samoajaohjelman suorittamista.

Aikatarve: Pesti vaatii alussa viikottaista läsnäoloa samoajavartion kokouksissa 1 krt/vko, mutta myöhemmin paikalla ei tarvitse olla joka kerta. Aina kauden alussa vaatii enemmän aikaa, sillä luotsi tukee vartiota toimintasuunnitelman suunnittelussa. Luotsi osallistuu samoajaretken suunitteluun n. 2 krt/vuosi.

Kenelle: vaeltaja tai aikuinen

Pestin kesto: 3 vuotta (voidaan myös sopia lyhyemmästä kestosta)

Pestin aloitus: elokuu 2025

Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo ja Paavo Nissinen

Samoajien ikäkausivastaavan pestikuvaus

Vaeltajien ikäkausivastaavan pestikuvaus

Ikäkausivastaava toimii lippukunnassa ikäkaudesta riippuen akeloiden, sampojen tai vartionjohtajien ja luotsien tukena. Hän varmistaa, että ohjelma on suunniteltua, laadukasta ja noudattaa ikäkauden partio-ohjelmaa. Ikäkausivastaavan tehtävänä on myös infota ryhmänjohtajia sekä ikäkauden omista että lippukunnan yhteisistä tapahtumista.

Ikäkausivastaava on helposti lähestyttävä vaeltaja tai aikuinen, joka pitää aktiivisesti yhteyttä ryhmänjohtajiin. Hän tukee tarvittaessa ohjelman ja retkien suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta EI ole yksi vartion johtajista vaan toimii nimenomaan johtajien taustatukena. Yhteistyössä ryhmänjohtajien ja muiden ikäkausivastaavien kanssa ikäkausivastaava auttaa myös ikäkausisiirtymien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Apua omaan pestiinsä ikäkausivastaava saa ohjelmajohtajilta ja muilta ikäkausivastaavilta. Lisäksi myös lippukunnan turva-aikuiset auttavat mielellään.

Aikatarve: Pestiä tehdään viikoittain, mutta viikoittaiset tehtävät ovat tyypillisesti vain kuulumisten kyselyä ja tiedon välittämistä (WhatsApp, sähköposti, puhelut). Tapaamisia tarpeen mukaan (vähintään kerran kuukaudessa).

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: Mieluiten uuden partiokauden alussa eli elokuussa, mutta tarvittaessa pestissä voi aloittaa myös kesken kauden

Pestaaja: Ohjelmajohtajat Isla Purtilo & Paavo Nissinen

Tässä pestissä pääset puhumaan hyvää selän takana ja juonimaan yllätyksiä!

Mava on täynnä huippuja partiolaisia, jotka ansaitsevat kiitosta toiminnastaan ja partiomaisesta asenteestaan. Siksi me halutaan hakea mavalaisille myös entistä enemmän ansiomerkkejä! Saataisiinko susta meidän tiimiin yksi pää lisää ideoimaan hakemuksia?

Ansiomerkkejä haetaan vuosittain Kuksan kautta neljässä erässä: tammikuussa, huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa. Merkkien saajia on laidasta laitaan, vasta lippukuntaan liittyneestä sudarista aina kokeneisiin partiokonkareihin, joten hakemukset ovat myös hyvin eri laajuisia. Lupaan, että jokainen meistä tuntee mavalaisen, jota voisi muistaa merkillä ja osaisi kirjoittaa tästä tyypistä muutaman kauniin sanan! Koko lippukunnan väkeä ei tarvitse tuntea kuin omia taskujaan.

Myöskään aiempaa tietotaitoa ansiomerkkijärjestelmästä tai Kuksan käytöstä ei vaadita, vaan jeesiä ja perehdytystä on tarjolla ja hommia tehdään tiiminä. Kylmiltään ei tarvitse kokonaista hakemusta osata kirjoittaa, vaan voit hyvin esimerkiksi naputella valmiita hakemuksia Kuksaan, täydentää muiden aloittamia hakemuksia tai osallistua yhteiseen ideointiin siitä, kelle merkkejä haettaisiin ja millä perusteilla. Samalla pääset oppimaan koko ajan lisää ansiomerkkimaailmasta ja hyvän hakemuksen muotoilusta! Pesti antaa myös tekijälleen usein rutkasti hyvää mieltä, kun yhdessä kirjoitettu anomus hyväksytään ja merkin saaja päästään yllättämään ja tuomaan hymy hänen kasvoilleen. 🙂

Aikatarve: Pesti ei vaadi aikaasi joka viikko tai edes joka kuukausi, vaan hommia tehdään lähinnä neljän vuosittaisen ansiomerkkihaun ympärillä aina parin viikon mittaan. Työmäärä riippuu paljon siitä, paljonko innostut hakemuksia ideoimaan ja kirjoittamaan!

Kenelle: Samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, joka haluaa ilahduttaa muita ja järjestää yllätyksiä! 🙂 Aiempaa osaamista ansiomerkeistä ei vaadita, me jeesataan kyllä. Eikä haittaa, vaikka asuisit kauempana – hommat hoituvat myös etänä!

Pestin kesto: Sulle sopiva ajanjakso, mieluiten kuitenkin vuosi tai enemmän

Pestin aloitus: Vaikka heti!

Pestaaja: Pestijohtaja Anna Syrjänen, annalinnea.syrjanen(at)gmail.com