Mikä on Mava?

Olemme vuodesta 1982 toiminut espoolainen partiolippukunta, joka kokoontuu Latokaskessa sijaitsevalla kololla eli kokoontumistilassa. Olemme sekalippukunta eli mukaan ovat tervetulleita kaikki sukupuolesta riippumatta. Osa toiminnastamme tapahtuu Latokaskessa Kantokasken koulun ja Soukassa Soukan kappelin ympäristössä.

Jäseniä lippukunnassamme on tällä hetkellä noin 290. Lippukuntamme väki jakautuu 7–9-vuotiaisiin sudenpentuihin, 10–12-vuotiaisiin seikkailijoihin, 12–15-vuotiaisiin tarpojiin, 15–17-vuotiaisiin samoajiin, 18–22-vuotiaisiin vaeltajiin ja yli 22–vuotiaisiin aikuisiin. Lisäksi lippukunnassamme toimii perhepartioryhmä, jossa harrastavat 0–6-vuotiaat perheineen sekä sisupartioryhmä, joka koostuu autismin kirjolla olevista nuorista ja nuorista aikuisista. Lippukuntamme taustayhteisönä toimii Espoonlahden seurakunta.

Mastonvartijoiden toiminta koostuu tyypillisesti viikoittaisista 1,5 tunnin kokouksista, joissa opitaan erilaisia partiossa, omassa elämässä ja yhteiskunnassa hyödyllisiä taitoja sekä tietysti ryhmässä toimimista. Kokousten lisäksi tärkeä osa toimintaa ovat erilaiset tapahtumat, kilpailut, retket ja leirit. Järjestämme vuosittain koko lippukunnan viikonlopun mittaisen jouluretken marras-joulukuussa. Kesäisin osallistumme lippukunnan omille, alueen, piirin tai Suomen Partiolaisten leireille.

Mavan historia

Partiolippukunta Mastonvartijat ry eli Mava on perustettu vuonna 1982 Espoon Latokaskeen. Ensimmäinen kolo oli Latokasken radiomaston kupeessa ja siitä oiva nimi lippukunnalle: Mastonvartijat.

Jossain vaiheessa tuli muutto eteen ja uusi kolomme sijaitsi Nöykkiössä. Siellä meillä oli käytössä kaksi vanhaa “kesämökkiä”. Ylämaja oli sudenpentuja varten ja alamajalla kokoontuivat vartiot.

Vuonna 1998 oli edessä taas muutto. Tällä kertaa muuttokuorma suunnattiin Tillinmäkeen. Käytössämme oli pieni vanha valkoinen omakotitalo/mökki. Sähköt majastamme löytyi, mutta juokseva vesi ja sitä kautta myös wc puuttui. Meillä oli iso piha, jossa mahtui peuhata ja järjestää vaikka kevätjuhlat.

Keväällä 2007 kaupungin kaavoitettua Tillinmäen tontin oli Mavan taas aika vaihtaa paikkaa. Ensimmäistä kertaa Mava joutui luopumaan omasta “talosta” ja kokoontumistilat siirtyivät rivitaloon Nöykkiöön. 56 neliön kolossa oli kaksi huonetta, keittiö, wc ja varasto. Omaa pihaa ei enää ollut, mutta läheisen koulun kentällä ja kolon takana olevalla nurmella oli onneksi tilaa leikkiä.

Syksyllä 2014 lippukunnan sudenpentulaumat muuttivat kokoustamaan Kantokasken koululle, sillä lippukunnan kolon omat tilat kävivät ahtaiksi kaikille. Samana syksynä lippukunnassamme aloitti myös yhteistyössä seurakunnan kanssa perustettu sisupartioryhmä, joka kokoustaa Soukassa Soden tiloissa.

Uusin muutto koitti keväällä 2022, sillä kaupunki päätti purkaa vanhan rivitalon. Uudet kokoontumistilat löytyivät Latokasken ostarilta vanhan iltapäiväkerhon tiloista. Tilaa saatiin lisää, mutta sudenpentulaumat kokoustavat edelleen Kantokasken koululla. Toiveena on, että vielä jonain päivänä lippukunnalla on taas niin suuri kolo, että kaikki mahtuisivat järjestämään kokouksensa omalla kololla.

Mavan huudot

“Mastonvartijat

Leveät hartiat

Piukea peppu

Mahtava heppu”

“Hei, nyt ylös katso

Maasta nousee masto

Se korkealle kohoaa

Ja valollaan sut tavoittaa

Kohta varmaan huomaat sen

On meidän Mava ykkönen!”

“Latokaski, Tillinmäki, Nöykkiö,

Sieltä meitä tulee iso röykkiö!

Masto pystyssä,

Mava nousussa!”

Saadaksesi lisää tietoa partiosta, mene osoitteeseen partio.fi