UKK – Ohjeita

  1. Mitä eroa on retkellä, leirillä ja vaelluksella?
  2. Kuinka varaudutaan “märkiin olosuhteisiin”?
  3. Mitä käytännössä tarkoittaa “säänmukainen vaatetus ja varavaatekerta”?
  4. Lapseni on lähdössä retkelle/ leirille, mitä kaikkea pitäisi pakata mukaan?
  5. Osallistumis- ja peruutusohjeet
  6. Kuinka löytää laskun jäsenrekisteri Kuksasta
  7. Partiovaatetus

Mitä eroa on retkellä, leirillä ja vaelluksella?

Partiossa “retki” voi olla mitä tahansa tunnin “virastovierailusta” kaksi yötä kestävään ulko- tai kämppäretkeen. 

Retki muuttuu “leiriksi” kun se pysyy yhdessä paikassa ja kestää vähintään 3 yötä. 

“Vaelluksella” enimmät tai kaikki varusteet kannetaan mukana kun leiriä puretaan ja rakennetaan uudelleen yöpymistä varten. Mavan ensimmäinen yhteinen vaellus järjestettiin kesällä 2019.

(“Haikki” on yleensä noin vuorokauden mittainen retki, joka järjestetään osana pidemmän leirin ohjelmaa tarpoja- ja samoajaikäisille. Siihen kuuluu tavallisesti ainakin suunnistamista ja retkiruuanlaittoa, sekä ohjelmarasteja, joilla hyödynnetään partiossa opittuja taitoja.)  

Kuinka varaudutaan “märkiin olosuhteisiin”?

Ensimmäinen sääntö on, että kaikki tekstiilit eli makuupussi ja varavaatteet tulee aina suojata vedeltä joko kuivapusseilla (varustesäkit) tai muovipusseilla.

Ulkoretkille reppua varten pakataan mukaan myös sadesuoja tai tyhjä jätesäkki. 

Retkeläinen puolestaan varustetaan vedenpitävällä kuoritakilla, sadetakilla tai (hihallisella) sadeviitalla sekä sade- tai kuorihousuilla. Kesäaikaan saattaa riittää kevyempi sadeviitta jos sadetta ei ole luvassa päiväkausiksi eikä ole kovin kylmä.

Märässä metsässä jalkineiksi käyvät kumisaappaat tai vedenpitävät, esim. goretex-kengät. Lippalakilla ja/tai hupulla pidetään vesi pois kasvoilta.

Vaelluksella, leirillä tai päiväkisan aikana saattaa olla iloa sateenvarjostakin, mutta useimmilla retkillä sellainen on vain tiellä ja rikkuu helposti.

Kämppäretkillä voi olla rajalliset mahdollisuudet vaatteiden ja tarvikkeiden kuivattamiseen, mutta useimmilla telttaretkillä sellaisia on mahdoton järjestää. Pyrimme kyllä pitämään mukana joitakin ylimääräisiä kuivia varusteita kun vain mahdollista, jotta kaikille tulisi mukava retki vaikka vahinkoja sattuisikin.

PS. Jos ollaan päiväseltään liikkeellä, kevyempikin sadevarustus riittää varalle. Olemme kuitenkin silloin aina lyhyen automatkan päässä kodin lämmöstä.

Mitä käytännössä tarkoittaa “säänmukainen vaatetus ja varavaatekerta”?

Jopa Suomen kesässä vaatetus voi tarkoittaa melkein mitä tahansa, joten sääennustetta kannattaa vilkaista ennen kuin aletaan pakkaamaan. Kaikki tekstiilit – eli makuupussi ja varavaatteet – tulee aina suojata vedeltä joko kuivapusseilla (varustesäkit) tai muovipusseilla.

Partiolainen muuten opettelee pakkaamaan itse ihan pienestä saakka, sillä kun tietää mitä reppuun pakattiin kotona ja mistä sen pitäisi löytyä, oppii pitämään huolta omasta omaisuudestaan. 

Kun ohjelmassa on paljon fyysistä tekemistä, pärjää kevyemmälläkin vaatekerralla, mutta silloinkin saattaa välillä joutua olemaan paikoillaan ja odottelemaan. Kerrospukeutuminen mahdollistaa vaatteiden lisäämisen ja vähentämisen tarpeen mukaan, ja on tavallisesti paras ratkaisu. 

Kannattaa muistaa, että iltaisin saattaa varsinkin keväällä, alkukesällä ja alkusyksystäkin tulla hyvinkin kylmä. Joka tapauksessa iltaa kohti retkien ohjelma rauhoittuu, joten sitä silmällä pitäen kannattaa aina varata illaksi jotakin lämpimämpää päälle.  

Puuvillavaatteet voivat sopia kämppäretkille ja kesäleireille, mutta varsinkin jos koko retkiaika vietetään ulkona, niin alin kerros kannattaa olla merinovillaa tai teknistä materiaalia, joka ei muutu hikoillessakaan märän tuntuiseksi. Välikerrokseen voi vuodenajasta riippumatta varata fleeceä, villavaatetta tai vaikka kevyttoppatakin (joka mahtuu hyvin päällysvaatteen alle) ja päällimmäiseksi tuulen ja/tai vedenpitävät ulkovaatteet. Liian tiukoissa vaatteissa tulee kylmä. 

Yli yön ulkoretkellä vietetään suurin osa ajasta kengät jalassa, ja siksi myös sukkamateriaaleissa kannattaa suosia merino- ja muita villasekoitteita puuvillan sijasta. 

Kumisaapas on hyvä retkijalkine, mutta se voi myös olla liian kylmä vaihtoehto ilta-aikaan, ellei siihen mahdu toistakin villasukkaa. Ei siis ole välttämätttä huono idea ottaa talvijalkineita käyttöön jo lokakuussa, vaikka lämpötila on hädin tuskin nollassa – varsinkin jos on palelevaa sorttia.

Jalkojen kuivana pysyminen on erittäin tärkeää, ja siksi ei haittaa vaikka ottaisi varasukat mukaan lyhyellekin metsäretkelle ja viikonloppuun pari-kolme paria yösukkien lisäksi.

Muita varavaatteita ovat sellaiset jotka helposti kastuvat, eli ainakin hanskat – ja nuoremmilla sudareilla (jotka innostuvat lätäköistä ja nuoskalumesta) housut ja ehkä muutkin ulkovaatteet. 

Lapseni on lähdössä retkelle/ leirille, mitä kaikkea pitäisi pakata mukaan?

Meillä Mavassa on tapana lähettää vanhemmille “retkikirje”, josta löytyy aikataulu ja muuta tietoa ohjelmaan liittyen, sekä lista kaikista osallistujan omista varusteista. Jos kirjettä ei kuulu, olethan yhteydessä ryhmänjohtajaan, niin hän kyllä sellaisen toimittaa!

Varustelista on aina hiukan erilainen riippuen muun muassa vuodenajasta, missä majoitutaan, mitä on ohjelmassa ja mikä on kesto. 

Yön yli kestävän retken listalta löytyvät ainakin nämä asiat:

  • Partiohuivi
  • Sään mukainen vaatetus ja jonkinlainen varavaatekerta (vähintäänkin kuivat sukat)
  • Varautuminen märkiin olosuhteisiin jos sääennusteessa mainitaan sille pienikin mahdollisuus
  • Yöpymisvarusteet (makuupussi, makuualusta, pyjama, sukat ja ehkä unilelu)
  • Henkilökohtainen hygienia (vähintäänkin hammasharja ja -tahna ja jonkinlainen muki. Useamman päivän leirillä on hyvä olla mukana biohajoavaa shampoota ja pyyhe sekä kesäleirillä myös erillinen jalkapyyhe.)
  • Ruokailuvälineet (syvä muovilautanen, muovimuki, joka kelpaa myös hammaspesulla, lusikka, haarukka, veitsi) nimikoidussa kangaspussissa, sekä oma astiapyyhe. Meillä on joitakin retkipaikkoja joissa astiat tulevat talon puolesta, mutta metsäretkillä joutuu lainaamaan kaverilta jos omat särkyvät tai unohtuvat. 
  • Lähtiessä valmiiksi vedellä täytetty juomapullo
  • Otsa- tai taskulamppu
  • Istuinalusta 
  • Omat lääkkeet, huulivoide, aurinkosuoja, hyttyskarkoite ym kun sellaisia tarvitaan
  • Sekä rinkka, reppu tai kassi johon tavarat pakataan.

Ohjelmasta ja paikasta riippuen saatetaan tarvita myös uikkareita, sisätossuja, puukkoa, kompassia, muistiinpanovälineitä jne, tai vaikka (vapaaehtoisia) teema-asuja. 

Retkillä saa olla mukana kohtuullinen määrä omia “herkkuja”. Yhteiset ruokailut ovat kuitenkin osa suunnittelemaamme ohjelmaa, joten nuorempien partiolaisten kohdalla olemme ohjeistaneet, että yöretkellä enintään 200 g voisi olla sellainen määrä, joka ei vielä pilaa ruokahalua. Makeisten säilytyksestä saatetaan antaa lisäohjeita leiri/retkipaikasta riippuen (esim. pakattava tiiviiseen muovirasiaan tms). 

Kaikista varusteista ja vaatteistakin olisi hyvä löytyä omistajan nimi (ja varsinkin isommissa tapahtumissa myös lippukuntatunnus “Mava”), jotta eksyneet tavarat löytävät omistajansa helpommin.

Lähtökohtaisesti retkelle lähtijä kantaa aina itse omat varusteensa, mikä kannattaa huomioida pakatessa. Retkikirjeessä pyritään kertomaan etukäteen, jos kantomatkaa tulee enemmän kuin joitakin satoja metrejä.

Näitä ei tarvita retkellä:

Meidän omilla retkillä ei tarvita kännykkää tai rahaa, mutta pidemmällä leirillä oma puhelin ja sen lisävirtalähde voivat olla mukana. Toki leiriläisensä tavoittaa aina myös johtajien kautta. 

Osallistumis- ja peruutusohjeet

Kuinka löytää laskun jäsenrekisteri Kuksasta

1. Mene osoitteeseen kuksa.partio.fi ja kirjaudu sisään.
2. Valitse oikeasta yläkulmasta henkilö, jonka tietoihin haluat mennä (usein lasku löytyy huoltajan tiedoista) ja siirry henkilön tietoihin.

image.png

3. Valitse laskut.

image.png

Partiovaatetus

Mastonvartijoissa sudenpennut käyttävät tummansinistä collegea ja muut partiolaiset tummansinistä partiopaitaa tai halutessaan partiomekkoa. Partioasua käytetään ainakin juhlissa, lipunnostoissa, leirien avajaisissa ja päättäjäisissä sekä muissa edustustilaisuuksissa. Sudenpennut voivat käyttää partiocollegea vaikka joka kerta ollessaan partiossa. Partiopaidan lisäksi partioasuun kuuluvat tietysti partiohuivi sekä siistit housut tai hame.

Täältä löydät Suomen Partiolaisten ohjeistuksen partioasusta ikäkausittain.

Partiopaitoja myy Scandinavian Outdoors Store:

Sudenpentujen college-paita
Partiopaita, lasten koot
Partiopaita, naisten malli
Partiopaita, perusmalli

Partiopaitoja myydään myös aika ajoin esimerkiksi Facebookin Partiokirpputorilla ja myös Mastonvartijoiden varusteet kiertoon -Facebook-ryhmässä on ollut myynnissä sudenpentujen paitoja.

Partiopaitaan ostetaan seuraavat merkit itse:

Piirimerkki, pääkaupunkiseutu
Paikkakuntatunnus, Espoo
Maatunnus
Suomen Partiolaiset, SP:n tunnus

Lupausmerkki WAGGGS ja lupausmerkki WOSM annetaan kerran lippukunnassamme, eli ensimmäistä kertaa lupausta antavat saavat sen ja muut voivat joko ostaa tai siirtää sudenpentujen paidasta partiopaitaan.